Sayfalar

18 Ekim 2015 Pazar

Pofuduk ekmekler





Pazar sabah kahvaltısı için hazırladığım bu ekmeklerin dışı hafif kıtır içi ise yumuşacık . Tarif İnstagram'da severek takip ettiğim "Neomutfak"a ait. Ben biraz ölçüleri değiştirerek daha az hazırladım. Bu ekmekleri kahvaltı için hazırladım ama bunun içine köfteler pişirip çocuklar için nefis hamburgerlerde hazırlayabilirsiniz. Karar sizin. Bu ekmekler fırında değil tavada piştiği içinde gayet pratik :)

Malzemeler

1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sirke
2,5 - 3 bardağı un (yarısı beyaz un Yarısı tam tahıllı ekmek un)
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı erimiş tereyağı
1 adet yumurta
mısır un

Yapılışı

Süt, ılık ama sıcağa yakın dereceyken içine sirke eklenir. Karıştırılan karışım 10 dakika beklenir.Bu sayede süt kesilecektir. Daha sonra  bal ve maya eklenerek karıştırılır ve 5 dakika daha bekletilir

Un yoğurma kabına alınır. bir çatal yardımı ile biraz çırpılan yumurta ve eritilmiş ama sıcak olmayan tereyağı eklenir ve biraz çatal ile karıştırılır. Bu karışıma  eriyen mayalı karışım eklenir ve Hamur iyice yoğrulur. (Yoğurma işlemi sırasında önce 2,5 su bardağı un ile yoğurun eğer gerekiyor ise kontrollü olarak un ilave edin. )

En az 5 dakika yoğurulan hamur yağlanmış derin bir kaba konur ve üzeri bir bez ile örtülerek yaklaşık bir saat 2 katına çıkınca kadar beklenir.)

Sürenin sonunda hamur yine birkaç kez yoğrularak içindeki gaz çıkarılır ve 9-10 parçaya bölünür.

Her bir parça yuvarlanır ve avuç içinde bastırılarak disk haline getirilir. Hazırlanan disk çok kalın olmamalı en fazla 1 santim yüksekliğinde olmalı.

Bir fırın tepsisine mısır unu elenir ve hazırlanan hamurlar üzerine konulur. Üzerine de biraz mısır unu gezdirilir ve üzerine temiz bir bez ile örtülerek 30 dakika kadar bekletilir.

Sürenin sonunda döküm bir tavada veya tabanı kalın bir teflon tavada her iki tarafı pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun

Not: Tarifi aldığım "Neomutfak" hamurun istenirse  gece hazırlanıp buzdolabında 8-10 saatte mayalanacağını belirtmişti. İsterseniz öğlede deneyebilirsiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder